Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Alena J.
25.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé a spolehlivé vyřízení objednávky.
Avatar Jana N.
23.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
S balíčkem od Vaší společnosti jsem byla velice spokojena a určitě ráda doporučím mým blízkým.
Avatar Šárka B.
22.04.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Kvalitní zboží a bleskové dodaní až dómu. Š.B.
visa

Brusinky zatočí nejen s infekcí

Kategorie : Zdraví

Američtí indiáni přikládali obklady z brusinek na rány, využívali je též v boji proti otravě krve způsobené jedovatými šípy.

Naši předkové si brusinek - drobných červených plodů zvláštní nezaměnitelné chuti - cenili  podobně jako medu. Pomáhaly jim udržet si psychickou a fyzickou kondici. Odedávna se využívaly jako přírodní antibiotikum a konzumovaly se i při zažívacích potížích.


S čím si poradí?


Vědci v několika posledních desetiletích začali poukazovat na širší možnosti využití brusinek. Ty, jak se ukázalo, jsou skvělým léčebným prostředkem při infekci močových cest a střev, mají nezastupitelnou roli při domácí léčbě angíny, chřipky, zánětu průdušek. Snižují horečku, tlumí chronický kašel, záněty v krku a v dutině ústní, ovlivňují trávení a chuť k jídlu. Přinášejí úlevu při onemocněních jater a také snižují vysoký krevní tlak, zdokonalují průtok krve, zpomalují vznik aterosklerózy a brání ucpání cév.
Vykazují podstatný potenciál v souvislosti s onemocněním dásní (někteří odborníci je doporučují i jako prevenci zubního kazu), v rámci srdečních chorob nebo rakoviny. Jako podpůrný prostředek jsou brusinky doporučovány též revmatikům a diabetikům (při cukrovce je ale vhodné pít pouze čaj z čistých sušených plodů brusinky).


Blahodárná šťáva


Klikva (brusinka) v podobě čisté šťávy má ty nejblahodárnější vlastnosti. Obsahuje organické kyseliny, pektin, vitaminy - hlavně A, E a C, karotenoidy, železo, vápník, draslík, fosfor, sodík, minerální soli, třísloviny a antioxidanty. Antibakteriální schopnosti brusinek jsou způsobeny chemickými sloučeninami, které se nazývají proanthocyanidiny.
Účinky konzumace brusinkové šťávy byly klinicky ověřeny. Například se zjistilo, že u žen, které pily pravidelně brusinkovou šťávu (50 až 100 ml denně) po šest měsíců, kleslo riziko onemocnění zánětem močových cest o 20 procent. Z jiné studie vyplynulo, že dvě sklenice brusinkové šťávy denně snižují četnost infekcí močových cest u těhotných žen o 41 procent! Je prokázáno, že brusinky zvyšují podíl „dobrých“ HD tuků a v laboratorních podmínkách zpomalují růst rakovinných buněk jater a prsu.


Kdo musí být opatrný


Toto trpké ovoce nemusí být ale pro každého. Přejídání se brusinkami nebo pití brusinkové šťávy po litrech může vést k podráždění žaludku či průjmům. Někteří odborníci varují, že brusinková šťáva může zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů u lidí, kteří jsou k nim náchylní (roli hraje kyselina šťavelová). A existují důkazy, že brusinková šťáva může narušovat účinky léků na ředění krve, jako je například warfarin. Při kombinaci brusinkové šťávy a tohoto léku nelze dokonce vyloučit zvýšení rizika vnitřního krvácení.
Pokud pijete brusinkovou šťávu, džusy nebo konzumujete brusinkové kompoty, dbejte rozhodně na to, aby neměly vysoký obsah cukru. Jinak máte místo brusinkového zázraku jen jeho přeslazený stín a pozitivních účinků se nedočkáte.


Lucie Zemanová
Foto: archiv a Pixabay



 
Brusinková šťáva


Ingredience: 500 g brusinek, 1 litr vody, jablko na kousky, cukr podle chuti (2 – 3 lžíce), lžička skořice.
Postup: Brusinky před použitím opláchněte. Do většího hrnce nalijte litr vody a přiveďte k varu. Poté přidejte brusinky (poměr voda k brusinkám je 2:1) a jablko. Vařte, dokud se brusinky nerozvaří, pak snižte teplotu a nechte pobublávat ještě asi 10 minut.
Poté hrnec odstavte a nechte 20 minut chladnout. Nakonec přidejte cukr (můžete jej nahradit medem) a skořici. Směs přelijte do mixéru a na jemno rozmixujte, přeceďte přes cedník nebo plátno a slijte do skleněných dobře uzavíratelných lahví nebo sklenic.

Sdílet tento článek

Přidat komentář