Naše recenze z nákupního portálu

Avatar ANNA T.
07.05.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
spokojenost a rychlost dodaní
Avatar Jana S.
07.05.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Jsem dlouhodobě maximálně spokojená s krémem ANCH
Avatar Miroslava K.
06.05.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost vyřízení objednávky. Velká spokojenost
visa
Co je antibiotikum chudých?

Co je antibiotikum chudých?

Kategorie : Zdraví

Thymus vulgaris, tedy tymián, je známá bylina z čeledi hluchavkovitých, které si nejen cení  milovníci kulinářského umění, ale má široké využití i v rámci podpory zdraví. Je charakteristická svými malými stočenými lístky a pronikavou vůní.  
Tymián je po staletí ceněn jako přírodní lék na různé neduhy. Obsahuje éterický olej, který má antibakteriální a protiplísňové účinky. Je též bohatý na vitamin C, který podporuje imunitní systém, a zároveň je i zdrojem draslíku a manganu.
Tymiánový čaj
Tymián měl svého času pověst „antibiotika chudých“. Naši předci si z něj v kontextu se zdravím nejčastěji připravovali čaj. Odborníci potvrzují, že jeho konzumace mimo jiné přispívá k obraně organismu proti bakteriím. Recept je přitom jednoduchý, vyzkoušet ho můžete i vy.
Čajovou lžičku tymiánu přelijte mírně vychlazenou převařenou vodou a nechte alespoň deset minut louhovat. Pro zlepšení chuti a zvýšení obsahu vitaminu C můžete do čaje přidat citron a med, ale až po ochlazení vody na teplotu pod 80 °C, aby se zachovaly všechny prospěšné vlastnosti.
Tymiánový čaj se doporučuje zejména při nachlazení, kašli, astmatu a kožních vyrážkách. Pomáhá uvolňovat a rozpouštět hleny, takže je prospěšný pro zdraví dýchacích cest. Tymián také podporuje trávení a celkové zdraví střev, v nichž se nachází velká část imunitního systému. Je však důležité konzumovat jej s mírou. Pro dospělé je doporučená maximální denní dávka 10 gramů. Těhotné ženy by se měly tymiánu raději úplně vyhnout, protože by mohl být potenciálním spouštěčem komplikací.
Co prokázaly vědecké studie?
Odborníky je potvrzena účinnost tymiánu při léčbě bronchitidy, snižuje závažnost a četnost záchvatů kašle, uvolňuje hleny. Je také prospěšný alergikům a astmatikům, neboť má protikřečové účinky, uvolňuje dýchací cesty.
Tymián je bohatý na vitaminy a minerály. Obsahuje vitamin C, A, B-6, železo, vápník, hořčík a mangan. Díky vysokému obsahu vitaminu A může podporovat zrak. Výzkum prokázal i určité ochranné vlastnosti proti rakovině tlustého střeva a prsu. Tymiánový éterický olej obsahující thymol má antiseptické a antibiotické vlastnosti, je součástí různých lékařských přípravků.
Kromě účinků na dýchací cesty může být tymiánový čaj užitečný při léčbě otravy jídlem, protože působí proti patogenům, které ji způsobují. Sloučeniny tymiánu, mezi něž patří tymol a karvakrol, jsou známé tím, že ničí bacily, jež způsobují gastroenteritidu. Díky svým protizánětlivým, antimikrobiálním a antiseptickým vlastnostem lze na řezné rány, pohmožděniny či škrábance lokálně aplikovat přípravky obsahující tymián. Podpoří se tím proces hojení. Díky antimykotickým vlastnostem je tymián účinný proti kvasinkovým a plísňovým infekcím, včetně Candida albicans. Bylo prokázáno, že je při likvidaci škodlivých kvasinkových infekcí stejně účinný jako tea tree olej.
V neposlední řadě lze tymián použít také v boji proti plísním v domácnosti. Ničí spory plísní na stěnách, čímž potenciálně zlepšuje kvalitu vzduchu v místnosti a snižuje zdravotní rizika s plísněmi spojená.
Zařaďte tymián do svého jídelníčku!
Tymián se často používá jako koření do polévek, omáček, nádivek a salátů. Je oblíbený také k ochucení masa. Při použití sušeného tymiánu se doporučuje listy rozdrtit mezi prsty, aby se uvolnily aromatické silice a odstranily se tvrdší části rostliny. Sušený nebo čerstvý tymián lze použít do vývarů, například kuřecího, hovězího nebo zeleninového, případně jako náhradu soli, aby se snížil obsah sodíku v pokrmech. Skvěle dochutí kuřecí maso, ryby nebo jiné bílkoviny, ale lze jej použít i k pečené zelenině nebo bramborám spolu s olivovým olejem a česnekovým práškem. Nebo můžete vyzkoušet variaci pesta s použitím tymiánu místo bazalky.
Nepřežeňte to s množstvím...
Konzumace velkého množství tymiánu se však nedoporučuje. překročení dávkování může mít nežádoucí účinky, následkem může být například hypotenze. Při vaření by se nemělY použít více než dvě polévkové lžíce čerstvého tymiánu nebo jedna čajová lžička sušeného tymiánu. V tomto množství je obecně bezpečný. Lidé, kteří mají podstoupit operaci, by se měli tymiánu vzdát alespoň na dobu dvou týdnů před zákrokem, aby se předešlo riziku nadměrného krvácení. Může totiž zpomalovat srážení krve.
(šál)

Sdílet tento článek

Přidat komentář