Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Jana M.
02.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
perfektni a super mega rychle
Avatar Kateřina M.
01.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v naprostém pořádku
Avatar Kristina C.
22.03.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Jsou rychlí a cena odpovídá
Celkový názor:
Jsem 100% spokujená
visa

Olej z oregána

Kategorie : Zdraví

V letních měsících jsou nepřehlédnutelné nachové nebo bílé květy, uspořádané v latách na slunných místech, na krajích cest, pláních. Už ve starověku bylo oregáno užíváno jako koření i léčivá rostlina. Obsahuje hořčiny, třísloviny, organické kyseliny a silici, jejíž účinnou složku tvoří tymol a karvakrol. Oregáno je skvělým kořením, které tvoří nedílnou součást oblíbené směsi koření i chilli. Nepostradatelné je zejména ve středomořské kuchyni. Dobře se hodí ke kořenění tučných pokrmů, ke skopovému masu, ke zvěřině, používá se do zeleninových pokrmů, při přípravě pizzy a omáček k těstovinám.

Oregáno je však skvělou bylinou s mnoha léčivými účinky. Pomáhá při zažívacích potížích, při chorobách horních cest dýchacích, při neurózách. Podporuje chuť k jídlu, usnadňuje vykašlávání a má protikřečové a protizánětlivé účinky. Zevně se užívá jako kloktadlo a k inhalacím.

Z oregána lze připravit účinný léčivý čaj. Jako prostředek utišující křeče při ženských břišních obtížích, zduření jater, při špatném trávení lidová medicína doporučuje odvar z 10 až 15 gramů drogy na litr vody. Ve starých receptářích najdeme spoustu dalších užitečných rad na podporu zdraví. Na choroby žaludeční a jaterní lze připravit medicínu z hrsti kvetoucích sušených vršků oregána, na které se nalije čtvrt litru vody, nechá se asi pět minut odstát a potom scedí. Užívá se během dne po lžících. Odvar z hrsti sušeného oregána ve čtvrt litru vody slouží jako dobré kloktadlo.

Zevně lze oregáno použít ve spojení s jinými bylinami jako heřmánkem, routou, šalvějí nebo k bylinkovým polštářkům jako prostředek proti křečím při nadýmání, bolení břicha. Společně s jinými aromatickými rostlinami se oregáno přidává do osvěžujících koupelí.

Největší koncentraci účinných látek oregána najdeme v jeho silicích. Ty jsou poté z rostlin destilovány a vytvářejí tak vysoce koncentrovaný olej se silnými účinky, ještě silnějšími, než mají sušené byliny. Řecké oregáno je světově známé jako Greek oregáno a pověstné pro svoje pozoruhodné vlastnosti. Výjimečný éterický olej je schopný čelit širokému spektru celé řady mikrobů, plísní a veškerých druhů bakterií. Jak prokázaly laboratorní testy, jedná se o přirozené a velmi silné, účinné antibiotikum. Oregánový olej posiluje imunitu, antioxidanty v něm obsažené mohou být účinnou prevencí srdečních chorob, výkyvu krevního tlaku. Pitný éterický olej (Gras) stojí za to vyzkoušet při nachlazení a chřipce, kdy se jedna kapka oleje přidá do sklenice vody či do šálku čaje a užívá dvakrát až třikrát denně. Úlevu od bolesti, na drobné popáleniny lze použít jednu kapku rozpuštěnou v jedné lžíci panenského olivového oleje. Oregánový éterický olej doporučují zkušení léčitelé jako mazání při lupence a kožní mykóze, kdy stačí do jedné lžíce olivového oleje přidat dvě až tři kapky oregánového éterického oleje. Inhalace oleje přímo z lahvičky přinese úlevu pro dýchací cesty, neboť zlepšuje dýchání, vhodná je i lokální aplikace při alergii na vosí nebo včelí bodnutí. Trochu oleje nakapaného na vatu a vsunuté do kotlavého zubu tiší bolesti.

Pro dlouhodobé použití oleje se doporučuje užívání střídavě v patnáctidenních intervalech s týdenní pauzou. Je nutné připomenout, že by oregánový olej neměl přijít do otevřených ran, nedoporučuje se osobám s nedostatkem železa a těhotným ženám.

Sdílet tento článek

Související produkty

Přidat komentář