Naše recenze z nákupního portálu

Avatar ANNA T.
07.05.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
spokojenost a rychlost dodaní
Avatar Jana S.
07.05.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Jsem dlouhodobě maximálně spokojená s krémem ANCH
Avatar Miroslava K.
06.05.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost vyřízení objednávky. Velká spokojenost
visa

Může se stát hypnotizérem kdokoli z nás?

Kategorie : Tajemno

Hypnóza se navozuje nejčastěji pomocí verbálních a fixačních technik. Ve stavu hypnózy se člověk obvykle cítí uvolněně a příjemně. Je  otevřenější sugesci, ale neztrácí kontrolu nad svým chováním. Profesionálně vedená hypnóza se dá využít terapeuticky, může člověku pomoci překonat bolest, stres, úzkost, ale také se zbavit nežádoucích návyků, například kouření. Jako součást rituálů a léčby hypnózu v podstatě užívaly už nejstarší kultury. Moderní hypnoterapie se ovšem začala rozvíjet až od 60. let minulého století a jako oficiální léčebná metoda byla nejprve schválena roku 1955 ve Velké Británii a o tři roky později pak v USA.
Známým hypnotizérem u nás je Jakub Kroulík- Klingenberg a právě s ním jsem si povídala mimo jiné o tom, kdo se může hypnotizérem stát a zda existuje cosi jako „hypnotický jazyk“.

 
Jakube, co vás přivedlo k hypnóze a jak dlouho už se jí věnujete?


Pocházím ze Rtyně v Podkrkonoší, tedy z kraje Břetislava Kafky. Efekty, které dělal, mě od mala fascinovaly. Proto jsem se začal věnovat kouzelnictví. Chtěl jsem se naučit hypnotizovat, a to jsem v té době viděl jen u kouzelníků. Bylo pro mě trochu zklamáním, když jsem zjistil, že kouzelníci jako Copperfield hypnózu předstírají. Přesto mě kouzlení chytlo a hledal jsem dál. Když jsem se pak dostal pod křídlo mého mistra, zjistil jsem, že se u Kafky o žádné nadpřirozeno nejednalo, ale že byl výborným hypnotizérem a mentalistou. Mentalismu jako takovému se věnuji přes patnáct let. Hypnóze se v teorii věnuji déle, v praxi od doby, co mě oslovil můj mistr.


Jaké předpoklady musí mít člověk, aby se stal dobrým hypnotizérem? Stačí  mu  určité vystupování a hlasové dispozice, potřebuje nějaké vzdělání?


Záleží na tom, čeho se snaží hypnózou docílit. Chce být hypnotizérem nebo hypnoterapeutem? Obě tyto profese mají své opodstatnění a přestože hypnóza je základem obou, pro jejich vykonávání jsou potřeba různé předpoklady. Hypnotizér, tím jsem já, potřebuje mít charisma. Musí umět hypnózu vysvléct z vrstev tradice, představ, předpokladů či chybných paradigmat, které v některých končinách veřejnosti přetrvávají. Zároveň, aby toto mohl udělat, musí si být vědom, jak je hypnóza vnímána, chápána a poznána napříč kontexty - psychologickými, neurologickými, náboženskými, spirituálními, historickými, politickými, i kontexty manipulativními. Zmíněné potřebuje vědět, aby se dokázal rychle zorientovat, zvolit vhodnou strategii, nebo se rozhodnout nehypnotizovat, pokud vyhodnotí, že osoba se stala obětí proponentů regresní terapie, v rámci které jí byly vytvořeny falešné vzpomínky, jejichž vliv je dosti nevyzpytatelný. U hypnoterapeutů je to v České republice složitější, jelikož zákon tuto profesi nijak neupravuje, ačkoli mohou hluboce zasáhnout do psychického zdraví svých klientů. Vím, že různé české spolky sdružující hypnoterapeuty hlásají, že pro absolvování kurzu hypnoterapie je vstupní podmínkou lékařské či psychologické vzdělání. Psychologické a psychiatrické vzdělání je naprosto na místě. Ale jakékoli lékařské už je poněkud mimo realitu. Nad to, v porovnání se zahraničím, vidím v české odborné literatuře tak padesátiletou zaostalost a jen recyklaci slov někdejších autorit.


Používá hypnotizér nějaká specifická slova či slovní obraty, existuje cosi jako "hypnotický jazyk"?


Opět je třeba vnímat rozdíl v rámci hypnoterapie a hypnotizérství. V hypnoterapii jsou zavedené scénáře, takzvaná zaklínadla, které někdo někde do učebnice napsal. V hypnotizérství nikoli, jelikož musíte flexibilně reagovat na světonázor a naladění osoby, kterou hypnotizujete. Pokud k hypnóze nedojde, chyba je vždy na vaší straně. Publikum slova jako hypnabilita a sugestibilita nezajímají. Takže hypnotickým jazykem se stává cokoli, co vyhodnotíte, že bude na danou osobu fungovat. Někdo potřebuje příkazy – rozkazy, někdo zase nepřímou cestu, další reaguje na terapeutický tón, jiný potřebuje odlehčení, zažertování...


V kontextu s tím mě napadá - obsahují prvky hypnózy i marketing, reklama?


Ale jistě. Marketing a reklama obsahují tu nejdůležitější přísadu hypnózy, a tou je sugesce.


Vydal jste knihu, děláte přednášky o hypnóze. Plánujete i něco dalšího?


Neustále. Jsem zapojen do projektu Paranormální výzva, který testuje paranormální schopnosti lidí, kteří se přihlásí. Na podzim poběží v televizi česko-slovenský dokumentární seriál Investigátori, který se zabývá různými náhledy na paranormální jevy. Je mi ctí v něm účinkovat. Co se knihy týká, neplánuji zatím druhý díl, ale chci vydat kompendia o hypnóze. Ve volných chvílích jsem na základě častých dotazů začal na svém Patreonu recenzovat filmy s hypnotickou tématikou po stránce realističnosti. Také rešeršuji trestní kauzy, v nichž byla užita hypnóza či sugesce. O těch nejznámějších si také můžete přečíst na Patreonu. Stále přednáším, na podzim jsou už dané termíny a další jsou v jednání.
Lucie Zemanová

Více se můžete dozvědět na: https://hypnotizer.cz/o-mne-hypnotizer-jakub-kroulik/

Sdílet tento článek

Přidat komentář