Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Jana B.
21.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v pořádku, rychle jednání 1*
Avatar Eva S.
14.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost dodani a komunikaceOK
Avatar Marie U.
11.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé dodání, spokojenost.
visa

Bylinou radosti je oregano

Kategorie : Zdraví

Oregano (neboli dobromysl obecná - středomořská) bylo posvátnou bylinou starověku. Jeho blahodárné účinky objevili Řekové a používali ho jako účinné antiseptikum. Římany zase uchvátila jeho vůně a chuť a kulinářské speciality s oreganem posbírané ze Středomoří rozšířili po Evropě.


Nenápadná a skromná


Dobromysl vzhledem a četností výskytu připomíná běžný plevel. Kvete celé léto, barva květů je růžová a pyl velmi oblíben včelami. Bylina je silně medonosná.
Proč oregano a proč dobromysl?
Podle legendy darovala oregano lidem bohyně Afrodita, aby měli šťastnější život. Bylinka zklidňuje mysl a tím přináší radost a štěstí. Slovo oregano pochází ze starořeckého termínu oros ganos, později organum, současné rígani, což v překladu znamená „radost z hor“. Není těžké domyslet si původ současného českého názvu, jež pochází od zklidnění mysli.


Od léku k jídlu


Hippokratés používal oreganový olej k léčbě hnisavých vředů, nežitů, ran a ekzémů. Arabští lékaři aplikovali oreganové oleje a esence v rámci migrén a nervozity a ve formě odvarů a léčebných čajů k úlevě od žaludečních vředů, průjmů, zánětů dásní a průdušek. Bylina obsahuje silice uvolňující křeče hladkého svalstva, tedy zvyšuje vylučování žluče a usnadňuje odkašlávání. Římané vždy obdivovali a napodobovali řeckou kulturu a módní výstřelky Východu ve všech detailech. Oregano používali samozřejmě také římští lékaři a Římanům zachutnalo i v salátech, v nálevu s řeckými kozími sýry a v arabských recepturách. Na Sicílii objevili jeho chuť a vůni v pečených a grilovaných rybách, jehněčím mase, v nálevech nakládaných obrovských oliv, baklažánů, artyčoků, v kořeněných vínech, sladkých likérech, dokonce i v cukroví, které se na ostrov slunce dostaly z Kalifátu v severní Africe. A zatímco ve Středomoří, na Apeninském poloostrově, ve Španělsku a Francii získávalo oregano pevné místo v regionálních kuchyních, v našich krajích mělo funkci léčivou.   Ve středověku nechyběla dobromysl v mošně žádné markytánky nebo kořenářky, našli byste ji asi v každé vesnické chalupě. Kromě běžných neduhů používali lidé odvar a masti z dobromysli také na černý kašel, uštknutí hadem, pokousání od psa a při malomocenství. Pro své účinky byla dobromysl považována za zázračnou a čarovnou bylinu. Teprve později, díky dostupnosti a oblibě pizzy, těstovin a dalších specialit italské kuchyně, vstoupilo oregano také do našich kuchyní.


Oregano v magii a astrologii


V astrologii byly stabilizující a uklidňující účinky oregana přiděleny elementu vzduchu, kterému vládne komunikativní Merkur (řecký Hermés, egyptský Thót, keltský Lug). O bylinu pečovaly bohyně lásky a jejich chrámové kněžky, rozšířily její užití také pro léčbu ženských potíží (opožděná menstruace, těhotenské nevolnosti, poporodní křeče, zánětlivé výtoky a podobně). Vědmy a věštkyně inhalovaly sušené oregano při rituálech a věštbách v otázkách lásky a míchaly z něj nápoje. Od počátků raného středověku byla dobromysl také u nás součástí kadidel při zásnubách, svatbách, vplétala se do svatebních a pohřebních věnců jako prostředek k posílení vzájemné lásky a očištění od negativních energií.


Recept na sirup Dobré mysli (i pro děti)


Potřebujete: Půl kilogramu čerstvé bylinné natě s lístky a květy, půl kilogramu třtinového cukru, 1 litr vody a dva citrony.
Postup: Posekané bylinky vložte do nádoby, zalijte vodou a přidejte citrony nakrájené na kousky (i s jadérky – napomáhají zahuštění směsi). Přiveďte k varu a nechte povařit 10 - 15 minut. Potom nechte odstát dva dny v klidu, ideálně venku na slunci. Následně odvar přeceďte přes plátno a přidejte cukr. Směs promíchejte, postavte na plotnu, přiveďte k varu a na mírném ohni probublávat do zhoustnutí. Pak sirup nalijte do láhví, případně sterilizujte. Užívejte po lžičkách při nachlazení, virózách (můžete si ho též přidat do čaje, sklenice vody či minerálky).


Jana Zapletalová

Sdílet tento článek

Přidat komentář