Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Vratislav D.
18.04.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Šlo o inzerci
Celkový názor:
Rychlé, bezproblémové jednání
Avatar Jana M.
02.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
perfektni a super mega rychle
Avatar Kateřina M.
01.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v naprostém pořádku
visa

Zbirožské netradiční přízraky

Kategorie : Tajemno

Na zámku Zbiroh a v jeho okolí lze spatřit také v Čechách a na Moravě poměrně vzácný paranormální jev - raráška. Zbirožský ohnivý mužík vypadal jako ostré světlo, postupně obrys lidské postavy. Horní část těla mu přitom stále hořela a létaly z ní jiskry, ale spodek, tvořený podivnýma dlouhými nohama zakončenýma šedivými botami se špičkou nahoru, byly zachovány. Rarášek byl často spatřen na svém putování zámkem, které většinou končilo ve sklípku pod touto bývalou pevností, kde zařehtal jako kůň a propadl se do země. Stará legenda říká, že tento sklípek je vyústěním jedné z několika tajných chodeb, kterými bylo ve středověku možné nepozorovaně se dostat do hradu nebo naopak ven z něj.
Jižně od Zbirohu se nalézá zalesněná hora Kvásek, kde podle nalezených pravěkých uren žili a byli pohřbíváni lidé už před tisíci lety. Dnes se tu zjevuje podle svědectví místních lidí tajemný přízrak Bílé paní. Naopak severně od hradu, přímo naproti Matčině hoře, lidé zase už odnepaměti uctívají studánku Křtitelnici (někdy také Křtici). Za Třicetileté války sem chodil tajně protestantský kněz křtít nově narozené děti. Za jasných měsíčních nocí se zde také zjevuje průvod bílých postav, které vystupují ze studánky a po chvíli v ní zase mizí. Pokud jsou v tomto průvodu vidět postavy dosud žijících lidí, je to znamení, že tyto do roka a do dne zemřou.
Mimochodem, nedaleká studánka při lesní cestě ze Zbirohu na Sýkorův mlýn inspirovala básníka J. V. Sládka, který tudy často putoval, k napsání známé básně Lesní studánka. V samotné Matčině hoře jsou pak podle místních legend zasypány zlaté doly, střežené starcem, který perem namáčeným ve zlatě zapisuje osudy hory a lidí žijících v kraji kolem Zbirohu. Jiná varianta téže legendy říká, že je v hoře ukrytý obrovský zlatý býk.
(bla)

Sdílet tento článek

Přidat komentář