Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Vratislav D.
18.04.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Šlo o inzerci
Celkový názor:
Rychlé, bezproblémové jednání
Avatar Jana M.
02.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
perfektni a super mega rychle
Avatar Kateřina M.
01.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v naprostém pořádku
visa

Zázračný olivový olej

Kategorie : Zdraví

Jednou z nejčastějších příčin úmrtí ve světě je rakovina. Avšak v oblastech, kde má používání olivového oleje tradici, je výskyt zhoubných nádorů nízký a řada vědců se domnívá, že za tím je právě olivový olej.
Důležitá je samozřejmě také strava zaměřená na dostatečný přísun zeleniny a ovoce a snížený příjem masa a masných výrobků. Antioxidanty obsažené v olivovém oleji totiž snižují oxidační poškození způsobené volnými radikály, o nichž se předpokládá, že jsou hlavními spouštěči rakoviny. Odborné studie prokázaly, že sloučeniny obsažené v olivovém oleji dokáží bojovat se zhoubnými buňkami.


Lžíce plná zdraví


Speciální skladba účinných látek je hlavním trumfem olivového oleje. Pro běžné používání se vyrábí několik druhů. Na vaření je vhodný ten klasický a na saláty nebo čisté užívání jako léku je lepší použít raději extra panenský.
Ke krásné a hebké pokožce přispěje vitamin E, jenž je v tomto oleji bohatě zastoupen. Nasycené a polonasycené mastné kyseliny zase napomáhají, jak už bylo řečeno, zdraví. Olivy a olej z nich jsou samozřejmě bohaté na antioxidanty a výskyt minerálů, sodík, draslík a vápník jsou zase mimořádně prospěšný pro naše kosti. Zvláštností je, že jako jediný z tuků neobsahuje olivový olej cholesterol, a proto se doporučuje i starším lidem.
Kdo by chtěl plně využít jeho pozitivní účinky, měl by každé ráno vypít na lačno jednu lžíci olivového oleje. Popřípadě je možné pokapat si jím pečivo nebo salát z čerstvé zeleniny.


Na co všechno je dobrý?


Chronické záněty v těle jsou považovány za příčinu vzniku mnoha zdravotních komplikací, a to včetně srdečních onemocnění, metabolického syndromu a diabetu, Alzheimerovy choroby, artritidy a rakoviny. Extra panenský olivový olej se svými antioxidanty má pro organismus zcela výjimečné protizánětlivé účinky. Za nejvýznamnější antioxidant je považován oleokantal, o němž bylo prokázáno, že v těle funguje podobně jako ibuprofen.
Všichni dobře ví, že konzumace tučných jídel je jednou z hlavních příčin vzniku obezity. Existují ale studie, které dokazují, že strava bohatá na olivový olej na nárůst hmotnosti vliv nemá, spíše naopak, často přispívá k její redukci.


Pecky zatočí s osteoporózou


Olivový olej pomáhá i při trávicích potížích, zlepšuje vyprazdňování a odstraňuje bolesti žaludku. Doslova jako balzám působí na suchou pokožku a kožní choroby, jako jsou různé ekzémy či psoriáza. V některých středomořských oblastech jsou pěstitelé a konzumenti zároveň přesvědčeni, že v kombinaci s jednou peckou z olivy je olivový olej zaručeným lékem na osteoporózu.
Pomáhá také při svalových bolestech, kdy ho stačí jednoduše vmasírovat na postižená místa.
Vědci dokázali, že díky svému složení při pravidelném pití skutečně zabraňuje některým druhům rakoviny, především pak rakovině tlustého střeva, žaludku, jícnu a prsu.
Má také antiseptické účinky a pro zlepšení stavu chrupu je dobré si jím jednou týdně vypláchnout ústa. Ničí žlučníkové kameny a pročišťuje játra. Když se v létě spálíte na slunci, stačí si pokožku potřít olivovým olejem, který zmírní zánět a popálení. Jeho účinky jsou tak široké, že není divu, že jej mnozí považují za zázračný dar přírody.
(luv)


 
 
Zajímavosti


- Olivovník byl jakýmsi symbolem míru, moudrosti, vznešenosti, plodnosti, síly a čistoty, a proto například vítězové starověkých her dostávali olivové věnce.
- Podle starověkých mýtů a bájí olivovník darovala svému městu řecká bohyně moudrosti a umění Pallas Athéna, a tím založila jedno z nejvýraznějších odvětví řeckého hospodářství.
- Jeden z celé řady výzkumů naznačuje, že kyselina olejová, hlavní mastná kyselina obsažená v olivovém oleji, snižuje hladiny důležitých markerů zánětů, jako je například C-reaktivní protein (CRP). Je také prokázáno, že středomořská strava bohatá na olivy a produkty z nich vyrobené pomáhá k očistě vnitřních orgánů a vhodná je i přímo detoxikace jater pomocí olivového oleje.

Sdílet tento článek

Přidat komentář