Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Eva S.
14.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost dodani a komunikaceOK
Avatar Marie U.
11.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé dodání, spokojenost.
Avatar Eva J.
07.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
- přehledná nabídka, co jsem hledala, tady jsem našla
visa

Zázračné studánky jsou stále živé

Kategorie : Tajemno

S vodou se setkáváme každý den, nezbytně ji potřebujeme k životu a nesporně ji lze pozitivně využít i v rámci posílení zdraví člověka. Však proto také lidé odedávna studánky a prameny uctívali a dodnes máme v Česku stovky živých pramenů, které prý mají kouzelnou moc. V řadě případů se nacházejí v místech, kde v minulosti došlo ke zjevení Panny Marie nebo k zázračnému uzdravení.
Někteří ezoterici doporučují nejen pít vodu z těchto studánek, ale také u nich meditovat. Jejich okolí totiž mívá silné bioenergetické pole. Zvláště přemrzlá voda z mariánských pramenů je údajně úžasná, dokáže uzdravit i vážné nemocné. Pojďte se spolu s námi projít po naší vlasti, budeme putovat po místech, kde se pozoruhodné studánky nacházejí.


Vilémovský léčivý pramen


Ten se nachází na Šluknovsku, zcela konkrétně na stráni vedle kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Vilémově (jihozápadně od centra obce) u Velkého Šenova. Říkávalo se mu Zázračný pramen, prý pomáhá při regeneraci těla a zlepšuje odolnost proti různým nemocem. Jeho voda je lehce radioaktivní. Pramen se studánkou leží na úpatí návrší zvaného kdysi Steinberg. Nad vyústěním pramene, ke kterému je nutné sejít po několika schůdcích, stojí výklenková kaplička s polychromovaným reliéfem Piety, erbem Eliáše Karla Schwartze ze Schwartzenfeldu a několika českými a německými nápisy (v překladu „Pros za nás, Maria čistá, aby nám pramen ku zdraví sloužil“). V dolní části je umístěna kamenná deska, snad popisující pověst o objevení pramene, v současné době však zcela nečitelná.


Pověst praví...


Traduje se, že voda z pramene zázračně uzdravila nevlastní dceru místního sedláka Hanse Grohmanna. Dívka Anna byla malomocná a vodu jí údajně ukázali dva andělé, kteří se jí zjevili při pastvě na nedalekém poli 16. října (a podle některých verzí ještě i podruhé 10. listopadu) 1646. Zvěsti o tom se rychle šířily krajem a roku 1669 byl pramen na náklady majitele panství Jana Jáchyma Jiřího Slavaty vyzděn kameny a opatřen dřevěným křížem. Ke studánce přicházeli zejména chudí nemocní, kteří neměli na lékaře. Místo se záhy stalo poutním. Výklenkovou kapličku nechal později (roku 1713) postavit hospodářský hejtman lipovského panství Eliáš Karel Schwartz ze Schwartzenfeldu či některý z jeho potomků, jak dokládá erb. Zásluhou hraběte ze Salm-Reifferscheidtu byl v letech 1726 – 1734 u vilémovské studánky vystavěn kostel zasvěcený Nanebevzetí Panny Marie. Snad to bylo poděkování za záchranu života, protože hrabě byl roku 1724 v blízkosti studánky napaden medvědem uprchlým z medvědince v Hohnsteinu.
(nam)

Sdílet tento článek

Přidat komentář