Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Jana B.
21.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v pořádku, rychle jednání 1*
Avatar Eva S.
14.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost dodani a komunikaceOK
Avatar Marie U.
11.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé dodání, spokojenost.
visa

Tajuplný svět rostlin

Kategorie : Zdraví

Znáte některé z nich? Z jejich rozkvetlé krásy se můžete těšit, ale těžko s nimi vydržíte v jedné místnosti. Je vám divné, že i ony mohou mít své opylovače? Ale mají! Většina květin sice vydává libou vůni k přilákání včel a motýlů, ale i ty páchnoucí mají své příznivce. A které to jsou?
Například stapélie, lidově zvaná smrdutka. Té neodolají mouchy, kterým nevadí, že páchne jako zahnívající maso. Ba právě naopak.
Zmijovec je i k jídlu
Slabší povahy prý mohou omdlévat také při zápachu zmijovce titánského, který se vyskytuje v tropických oblastech – od západní Afriky přes Asii, Austrálii až k Polynésii. Výška této rostliny dosahuje půl druhého metru. I když se to zdá neuvěřitelné, je zmijovec oblíbeným jídlem. V Indii se jeho hlízky krájí na plátky, suší a jí se jako příloha. A v Zemi vycházejícího slunce se mele na mouku, ze které se vyrábí speciální pečivo a nudle, které Japonci milují.
Plevel s hojivými účinky
Další z rostlin se specifickým pachem je podražec křovištní. Je v podstatě nenáročným plevelem, kterému jako živná půda poslouží i rumiště. Ale má hojivé účinky. Odvar z jeho natě posiluje imunitu a působí proti křečím. Ovšem na druhé straně může být i záludný. Při předávkování způsobuje zánět ledvin a vyhnout by se mu měly kojící ženy. Není také vhodný pro děti.
Routu nesbírejte holýma rukama
Nenechte se zmást názvem routy vonné. Její aroma je totiž tak silné, až je lidskému nosu nepříjemné. V podstatě tento až 60 centimetrů vysoký polokeř páchne. Pochází ze Středomoří a u nás se pěstuje pro své výrazné léčivé účinky. Již ve středověku se routový olej používal při léčbě poranění. Spolehlivý byl i na vyhnání střevních parazitů. Odvar z natě tlumí bolest při žlučníkových kamenech a ledvinových kolikách. Ovšem ve větších dávkách je toxický a může vyvolat nevolnost, omámení a dávení. Není také radno routu sbírat holýma rukama, protože dotyk s ní způsobuje otoky a puchýře. Routový čaj by neměly pít těhotné ženy – zvyšuje totiž tonus dělohy a prokrvení malé pánve.
Lze předpokládat, že právě tato vlastnost routy vonné byla kdysi pro některé neprovdané těhotné dívky pravým požehnáním. Pokud měly ovšem to štěstí, že narazily na zkušenou bábu kořenářku.
(elk)

Sdílet tento článek

Přidat komentář