Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Jana B.
21.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v pořádku, rychle jednání 1*
Avatar Eva S.
14.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost dodani a komunikaceOK
Avatar Marie U.
11.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé dodání, spokojenost.
visa

Recepty z přírody: Na roztroušenou sklerózu

Kategorie : Zdraví

Fytoterapeutka Helena Budínská je přesvědčena, že i v souvislosti s roztroušenou sklerózou lze s úspěchem použít bylinky. Za velmi účinné považuje zejména rady rakouské bylinářky Marii Treben, jejíž recepty ověřila ve své praxi.

Maria Treben doporučovala následující postup: Čerstvě natrhaná kokoška pastuší tobolka se opláchne, nakrájí na malé kousky a naplní se jí láhev až po hrdlo. Zalije se 38 až 40 % pálenkou z obilí nebo ovoce. Nechá se stát deset dní na slunci nebo v blízkosti tepelného zdroje. Vzniklá esence se dvakrát až třikrát denně vtírá do nemocných svalů. Během dne je třeba po doušcích vypít čtyři šálky čaje z kontryhelu a dva šálky čaje ze šalvěje. Čerstvé listy ze šťavelu kyselého se opláchnou a ještě vlhké se odstředí v odstředivce. Denně se pak užívá v průběhu šesti hodin (každou hodinu) tři až pět kapek zředěných v čaji.

Příznivě účinkuje i lehká masáž svalů olejem z třezalky tečkované, heřmánku a mateřídoušky. Květy těchto rostlin se nasbírají za slunečného dne, dají se do láhve až po hrdlo (každá bylinka zvlášť) a zalijí se olivovým olejem vylisovaným za studena. Deset dnů zůstanou láhve stát na slunci nebo na teplém místě.
Jinou možností je kombinace třezalky, heřmánku a řebříčku. Byliny se natrhají za slunného dne a vyluhují v pálence (podobně jako kokoška pastuší tobolka). Výluh se pak vtírá do páteře, kloubů a boků. Stejně tak se na vtírání doporučuje kořen kostivalu, který se umyje, okartáčuje, nařeže nadrobno a vyluhuje ve 40 % pálence.

Ztuhne-li páteř, lze přikládat na kříž moučku z kostivalu ve formě kašovitých obkladů. Moučka z kostivalu se s horkou vodou smíchá na kaši, a aby se lépe natírala na lněnou látku, přidá se do ní několik kapek oleje. Kromě toho se pije ráno a večer jeden šálek čaje z řebříčku.

Pomoci mohou rovněž sedací koupele z výhonků větviček smrku, třezalky, heřmánku nebo šalvěje, řebříčku, mateřídoušky či přesličky. Na lázeň se použije 100 g bylinek, které se na noc nechají máčet ve studené vodě. Ráno se směs zahřeje a vlije do koupele. Voda ve vaně by měla nemocnému sahat nad ledviny. Koupel trvá dvacet minut a pak je třeba se hodinu v posteli potit. Vodu po koupeli je možné použít ještě dvakrát. Nalije se zpět na bylinky a znovu se ohřeje. V jednom týdnu se má použít vždy jeden druh byliny.

Helena Budínská ale doporučuje i plnou koupel z mateřídoušky, neboť působí na tkáně svalů, případně z kopřivy, která tkáně skvěle prokrví. Na plnou koupel se vezme 200 g bylinek. Pro plnou koupel jinak platí podobná pravidla jako pro sedací lázeň.

Fytoterapeutka Budínská dále uvádí: „Co se roztroušené sklerózy týká, experimentuje se nyní i s listy bolševníku (Heracleum), které se přikládají na celé tělo (ale pozor, bolševník patří mezi jedovaté rostliny, nezkoušejte to raději bez konzultace s odborníkem – pozn. red.). Listy této rostliny se umyjí, rozmělní se na desce stolu válečkem na nudle a nanesou se na lněný ručník, do kterého se nemocný zabalí. Přikryje se koupacím pláštěm a zůstane tak ležet celou noc. Kdyby se dostavil nepokoj nebo byly zpozorovány alergické účinky na citlivých místech, je třeba zábal odstranit. Většinou se však nemocný cítí dobře a usne.“

(cul)

Sdílet tento článek

Přidat komentář