Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Jana B.
21.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v pořádku, rychle jednání 1*
Avatar Eva S.
14.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost dodani a komunikaceOK
Avatar Marie U.
11.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé dodání, spokojenost.
visa

Proč potřebujeme duševní detox?

Kategorie : Zdraví

Rychlost současného světa si našla cestu do naší každodennosti, a to nám příliš neprospívá. Mozek ovšem potřebuje střídat aktivitu s hlubokým odpočinkem, aby mohl dobře sloužit.


Pracovní stres


Opravdový odpočinek od práce přichází teprve ve chvíli, kdy nemáte žádné pracovní myšlenky. To je možná snazší v případě manuální práce nebo zkrátka takové, za kterou se „dají zavřít dveře“. Té je ale dnes čím dál méně. Daleko častěji vykonáváme mentální práci ve vysoce stresovém a na výkon zaměřeném prostředí. Názor, že se taková práce dá vykonávat osm hodin denně, je někdy z předminulého století, kdy pracovní dobu nastavila průmyslová revoluce. Dnešní výzkumy jasně ukazují, že vysoké soustředění a kreativní pozornost jsou pro člověka možné maximálně 3–5 hodin denně.
Ujasněte si, které hodiny ze dne jsou pro vás nejproduktivnější a věnujte je nejdůležitějším úkolům. Když nejste v práci, vyhýbejte se rozhovorům o ní i pracovním úkolům. Striktně dodržujte hranice práce a odpočinku!


Čas jen pro sebe


Stejně jako si potřebujete dát detox od práce, potřebujete jej i od komunikace s druhými. A tím je myšlena i ta „online“. I kdyby to mělo být třicet minut denně, dopřejte si čas k zamyšlení a ujasnění priorit. Nezáleží ani tak na tom, zda jste extrovert nebo spíš uzavřenější introvert. Každý potřebuje chvíli jen pro sebe. Využijte ji k tomu, abyste se na svůj život podívali z většího nadhledu. Čas o samotě pouze se svými myšlenkami je součástí každodenního rozvrhu všech vysoce úspěšných lidí. Nenechte si ukrást své myšlenky, nechali byste si ukrást svůj život.


Zbavte se závislostí


Výzkumy ukázaly, že průměrně zkontrolujeme svůj telefon pětaosmdesátkrát denně. Znamená to, že kontrola telefonu se stává něčím nutkavým, bezděčným, zcela podvědomým. A nemluvě o tom, kolik času nám zaberou všemožné aktivity na mobilním telefonu. Také čas strávený u televizní obrazovky narušuje naši schopnost pochopit druhé lidi a vyznat se ve vzájemné komunikaci. Jak si nastavit nějaké hranice?
„Zkuste se používání technologií vyhnout první hodinu po probuzení. Raději ji věnujte cvičení, zápiskům do deníku, soustředěné snídani nebo svým blízkým. Vyhněte se obrazovce i těsně před usnutím a nahraďte ji třeba knížkou. Nepoužívejte telefon, když jste s druhými lidmi, se kterými si přejete mít dobré vztahy. Zkuste to, vyplatí se vám to,“ říká psychoterapeutka Mgr. Alžběta Protivanská.


Není nutné stále přemýšlet


Jak často si v hlavě přebíráte svá rozhodnutí a kroky, které jste učinili nebo naopak neučinili? Uvědomte si, že i od myšlenek a přemítání byste si měli občas dát pauzu. Tedy nezabývat se vůbec ničím a jen si tak bloumat. Není to vůbec těžké.
Sedněte si na deset až patnáct minut na zem nebo na židli, narovnejte záda a uvolněte ramena. Uvolněte i čelist a svaly kolem očí a obočí. A pak si všímejte jen svého dechu. Poslouchejte tlukot srdce a snažte se dýchat klidně a pomalu. S každým nádechem přijímáte pozitivní energii, s výdechem se zbavujete negativních emocí i myšlenek. Zkuste to a uvidíte, jak to funguje.
Budete se lépe soustředit a celkově budete klidnější. Budete vnímat své tělo a snáze vycházet s druhými. Stačí jen vědomě dýchat.


(tz, rox)

Sdílet tento článek

Přidat komentář