Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Jana B.
21.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v pořádku, rychle jednání 1*
Avatar Eva S.
14.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost dodani a komunikaceOK
Avatar Marie U.
11.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé dodání, spokojenost.
visa

Potíže se zuby zrcadlí náš život?

Kategorie : Zdraví

Podle čínské medicíny souvisejí zuby s jednotlivými meridiány a jsou tak propojeny se vším, co se děje nejen v našem těle, ale i v duši. Stav chrupu a každého jednotlivého zubu o nás tedy něco prozrazuje.
Mnozí alternativci říkají, že základem onemocnění je duševní konflikt umocněný vnějšími vlivy (strava, prostředí) a platí to i v případě zubů. Rozebereme si toto téma obecně, konkrétněji je pak možné příčinu problémů určit podle toho, který zub je postižen, zda je člověk levák nebo pravák a podobně.  


Defekty na sklovině


Příčinou vzniku je obranný konflikt „chtít, ale nesmět kousnout“. V aktivní fázi problému se vytvoří defekt na sklovině (nesprávně nazvaný „kazem“). Hojení probíhá v principu automaticky, přirozeně za předpokladu, že se neobjeví psychické recidivy.
Kazy zubů
Základem je negativní hodnocení sama sebe z důvodu nemožnosti se bránit - to znamená „chtít někoho kousnout, ale nemoci to udělat“ - protože protivník je příliš silný nebo příliš velký, má autoritu. Dochází k tomu třeba u dítěte, které je ve škole přetěžováno. V aktivním období problému vznikají tedy díry v zubech, ale zub ještě nedělá problémy. Díry odhalí pouze rentgenový snímek. Ale při delších a úporných potížích či vlivem častých, i když krátkodobých, recidiv se zub může i spontánně rozlomit. To se stává lidem, kteří jsou dlouhodobě přetěžováni - ať už fyzicky či emocionálně - a nemohou se (či nechtějí) bránit, protože mají například  určité závazky či jiné zábrany.


Parodontóza


Jde o „nemohoucnost kousnout“, tedy ztrátu sebeúcty, uražené sebevědomí, neschopnost (nemožnost) se čímsi ve svém životě prokousat. Člověk s parodontózou má sklon odkládat řešení problémů, chová se defenzivně, ustupuje okolí, chybí mu sebedůvěru a odvaha. Raději utíká k nevyhovujícím kompromisům, rezignuje. Navenek působí sice klidně, ale vnitřně je vyčerpaný. Poslední stadium parodontózy - vypadávání zubů - signalizuje ztrátu životní energie, bezmoc.


Zubní kámen


Objevuje se v případě ztráty sebehodnoty, zabržděného vývoje a zkostnatělosti názorů. Vně zubů se usazují vápenité usazeniny, zatímco uvnitř zubů a kostí se vápník (opora stavby těla) ztrácí.


Další potíže


- Kořenový váček se objevuje v případě v podvědomí usazené a nevyjádřené agrese, při dlouhodobé konfrontaci s problémem, kterému člověk nedokáže účinně vzdorovat a reaguje pocitem marnosti a frustrace.
- Krvácející dásně mohou vypovídat o nezvládnuté agresi, psychické labilitě, snadno zranitelném sebevědomí, nedostatku sebedůvěry, sklonu k depresím.
- Mylolýza (opotřebení skloviny na jedné straně zubu) naznačuje, že se člověk cítí „odírán“ bližními, obětuje se.
- Skřípání a zatínání zubů ve spánku je znakem uvolňování potlačené agresivity obrácené dovnitř, tedy té, která nebyla vpuštěna do vědomí.
Co značí předkus?
Také poloha zubů má určitou vypovídající schopnost o člověku, zrcadlí svět jeho emocí. To, jak zuby narostly, má psychosomatickou souvislost s příběhem - osudem jedince a jeho rodu. Obecně platí, že lidé s předkusem špatně zvládají krizové situace, mívají potíže s uplatněním, bývají nerozhodní, bázliví. Lidé se zákusem, tedy spodní čelistí vpředu, mají sklon ke stereotypům, drží se dogmat. Zuby vyosené směrem dovnitř signalizují tendenci „užírat se“, zuby vyosené ven ukazují na ventilaci agresivity směrem ven.
Lucia di Moriani

Sdílet tento článek

Přidat komentář