Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Jana B.
21.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v pořádku, rychle jednání 1*
Avatar Eva S.
14.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost dodani a komunikaceOK
Avatar Marie U.
11.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé dodání, spokojenost.
visa

Podpořte své zdraví

Kategorie : Zdraví

Víte, že doslova energetickou bombou a zásobárnou vitaminů jsou naklíčená semena? Během klíčení se v nich totiž aktivují a uvolňují cenné látky, klíčky tak mohou člověku dodat vitalitu a posílí jeho imunitu. Naklíčená semínka lze konzumovat přímo, hodí se do míchaných salátů či do pomazánek. Přidávají se i do hotových polévek.
První krok
Sežeňte si vhodné misky nebo talířky, nikoli však z plastu. Ideální „klíčidlo“ by mělo mít spodní nádobu k zachycení prosakující vody a miska se semeny by měla mít otvory pro odvod plynů, které klíčení doprovází. Dají se pořídit v obchůdcích pro vegany a vegetariány.
Základem jsou zálivka, světlo a teplo
Semena se doporučuje zalévat převařenou vychladlou vodou. Kolik vody je dost? Semena luštěnin potřebují tolik vody, kolik sama váží. Obilninám postačí padesát až sedmdesát procent objemu váhy, olejnatá semena potřebují takové množství vody, které dá třicet až čtyřicet procent jejich původní celkové hmotnosti. Přímé světlo ve většině případů klíčkům neprospívá. Není tedy dobré dávat misku  na parapet okna a jiná slunná místa. Co se tepla týká, běžná teplota v místnosti postačí, nedávejte misku s klíčícími semínky do blízkosti radiátoru. Za optimálních podmínek trvá klíčení dva až šest dnů, odvíjí se od druhu semínek.
Semena vhodná ke klíčení
Semena musejí být určena ke konzumaci, ta obyčejná výsevní bývají většinou chemicky ošetřená. Zakoupíte je ve specializovaných prodejnách zdravé výživy.
Bobovité druhy, jako čočka, cizrna, sója nebo hrách, byste měli v průběhu klíčení proplachovat vodou ráno a večer. Pozor - fazole určitě vhodné ke klíčení nejsou, jejich semena jsou za syrova jedovatá (výjimkou je fazole mungo). Dále si můžete nechat naklíčit obiloviny - pohanku, žito, oves. Ke klíčení se také hodí vojtěška a řeřicha. Ze zeleninových semen odborníci radí mangold, čekanku, červenou řepu, ředkvičku i brokolici. Necháte-li si naklíčit hořčičné semínko, bude při klíčení vytvářet sliz. Proto se musí proplachovat několikrát denně.
Víte, že…
...naklíčená cizrna podporuje potenci?
...semena ředkvičky mají mírně pálivé klíčky? Díky specifické chuti se výborně hodí do zeleninových salátů.
...klíčky vojtěšky nejsou moc aromatické? Proto se využívají i jako příloha k hotovým pokrmům anebo do syrových zeleninových salátů.
(rid)
Vitaminové doplňky a další přírodní prostředky pro zdraví najdete na: www.spiritobchod.cz

Sdílet tento článek

Přidat komentář