Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Vratislav D.
18.04.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Šlo o inzerci
Celkový názor:
Rychlé, bezproblémové jednání
Avatar Jana M.
02.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
perfektni a super mega rychle
Avatar Kateřina M.
01.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v naprostém pořádku
visa

Oregano je opravdový poklad pro naše tělo

Kategorie : Zdraví

Bez oregana je těžké si představit především středomořskou kuchyni. Kromě toho má ale tento „sourozenec majoránky“ obrovské množství vlastností prospěšných pro naše zdraví.
Oregano (Origanum vulgare) je aromatická keřovitá trvalka pocházející ze Středomoří a střední Asie. Může dosahovat výšky až 80 cm a roste i v těžkých, skalnatých půdách. Její květy mají bílo-fialovou barvu. V Česku známe oregano jako dobromysl obecnou.
Zajímavé je, že ve Spojených státech bylo oregano ještě v minulém století poměrně neznámé. Údajně se do této rostliny „zamilovali“ až američtí vojáci v Itálii během II. světové války a vzali si ji s sebou domů.



Který olej je nejlepší na světě?


Oreganový olej je známý již dlouhá staletí, ale jeho léčivé účinky stále více uznává i moderní věda. Dr. Belaiche a jeho kolegové vymysleli model, který by určil, který oreganový olej může mít odpovídající terapeutické výsledky. Pozoruhodnou terapeutickou aktivitu vykazují především dvě složky v oreganovém oleji - karvakrol a thymol (technicky označované jako fenoly). Pečlivá studie oreganových esenciálních olejů z různých zemí určila, že oreganový olej by měl obsahovat více než 50 % fenolů s minimálně 40 % karvakrolu a zbytek s thymolem. Řecký oreganový esenciální olej na základě certifikátů pravosti obsahuje až 78,5 % karvakrolu a 3,9 % thymolu, takže je považovaný za nejlepší na světě.
Další velmi účinnou sloučeninou je podle německých a švýcarských vědců beta-karyofylen (E-BCP). E-BCP , který působí jako brzda v řadě zánětlivých reakcí organismu a je prevencí řady vážných onemocnění oběhové i nervové soustavy. Podle výzkumů profesora Andrease Zimmera z Universität Bonn pokusy ukázaly, že tato látka je také účinná i proti osteoporóze.


Bezpečná superbylinka


Doktorka Supriya Bavadekar, odborná asistentka farmakologie z Long Island University, dlouhodobě zkoumá karvakrol (hlavní složku oregana) na buňkách rakoviny prostaty. Výsledky studií ukazují, že karvakrol způsobuje apoptózu („programovanou sebevraždu“) nádorových buněk.
„Víme, že oregano má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, ale účinky na rakovinné buňky doslova zvednou bylinku na úrovni superbylin,“ říká doktorka Bavadekar ve studii z roku 2012. „Důležitou výhodou je, že oregano je široce používáno v potravinách a je obecně uznávané jako bezpečné.“
Název oregano pochází z řeckých slov „oros“ - hora a „ganos“ – radost, lesk. Oregano je tedy doslova „radost z hor“ nebo „horská záře“. Tuhle horskou radost rozhodně stojí za to mít ve své kuchyni i přírodní lékárničce!
Upozornění a způsoby použití oreganového esenciálního oleje:
Oreganový esenciální olej je velmi silný a může být dráždivý, proto je pro použití na kůži nutné ředit ho základním rostlinným olejem. Totéž platí pro vnitřní užívání. Zde je navíc nutné pečlivě vybírat olej certifikovaný jako „pitný“ (GRAS) a dodržovat doporučení.
Esenciální oreganový olej není vhodný pro těhotné, kojící ženy a pro děti do dvou let. Kontraindikací užívání je léčba antikoagulanty, stav po rozsáhlejších chirurgických zákrocích, peptický vřed, hemofilie a veškeré nemoci spojené s poruchou krevní srážlivosti, též alergie na rostliny stejného druhu (bazalka, šalvěj, tymián). Oreganový olej také může snížit schopnost těla absorbovat železo (může vyžadovat doplňování železa).
Podpora imunity, zažívací obtíže, detox těla, boj proti chronické únavě, nachlazení a bolesti v krku, záněty dutin, virózy:
Užívejte 1-2x denně 2-4 kapky, dobře promíchané se lžící olivového oleje a dostatečně zapijte. Po 15 dnech užívání udělejte minimálně týdenní přestávku.
Plísňové infekce, zánět kůže, uvolnění svalů a kloubů, revmatoidní artritida a křeče:
5-10 kapek na 10 ml olivového oleje. Aplikujte na postiženou oblast několikrát denně. Pocit tepla je normální.  

Inhalace:
Přidejte několik kapek do teplé vody a inhalujte nebo aplikujte 1-2 kapky na kapesník a vdechujte.

Koupele:
Smíchejte 6-10 kapek se lžící neutrálního koupelového oleje a rozmíchejte v koupeli. Doporučená doba koupele je 10-15 minut.

Repelent:
Namíchejte 10-15 kapek s 50 ml převařené vody a aplikujte ve spreji na kůži či oděv. Před použitím důkladně protřepejte (olej není rozpustný ve vodě a zůstal by plavat na hladině).

Aromaterapie:
Nakapejte 3-5 kapek do misky s vodou aromalampy nebo difuséru.

Sušené oregano - odvar:
Příprava čaje: do šálku vařené vody vložte polévkovou lžíci sušeného oregana. Nechte odstát 10 minut, sceďte a vypijte.
 
(jas)

Sdílet tento článek

Přidat komentář