Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Jana B.
21.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v pořádku, rychle jednání 1*
Avatar Eva S.
14.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost dodani a komunikaceOK
Avatar Marie U.
11.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé dodání, spokojenost.
visa

Máte v pořádku páteř?

Kategorie : Zdraví

Potíže se zády, respektive s páteří, patří mezi nejčastější. Do jaké míry je to dané životním stylem a do jaké míry to souvisí s tlakem moderní doby na výkonnost a úspěch, je otázkou. Každopádně řada terapeutů potvrzuje, že se psychické problémy dříve nebo později odrazí i na stavu páteře a neřešený neutěšený stav  je zdrojem dalších zdravotních potíží.
Stres a velké množství úkolů rozhodně zvyšují svalové napětí, které tlačí na kostru. Ta se pod stálým tlakem postupně deformuje a deformovaná nebo jen svalovou tenzí zablokovaná páteř je pak následně i příčinou toho, že některé nervy nepracují správně a v těle vzniká problém. Jak se zkrátka říká, vše se vším souvisí, a tak například časté blokády krční páteře mohou způsobit  zdravotní potíže hrtanu, průdušek a hlasivek. Blokády v oblasti přechodu krční a hrudní páteře jsou zdrojem srdečních a oběhových potíží. K nemocem slinivky, žaludku, dvanácterníku, jater i žlučníku mají vztah funkční poruchy ve střední a dolní části páteře.


Páteř tvoří 33-34 obratlů.


+ Sedm krčních (C1 - C7) - drží hlavu a otáčejí jí, prochází jimi z mozku mícha, která pak inervuje zbytek těla. Jejich poškození nebo zablokování je mnohem horší, než u zbytku páteře. Na psychické rovině souvisejí tyto obratle  s rozhodováním, zodpovědností za vlastní život a s úkoly, které na sebe nakládáme.
+ Dvanáct hrudních (Th1 - Th12) - jsou spojeny se žebry a podílejí se na dýchání a správné funkci plic, tvoří hrudní koš v němž je uloženo srdce. Na psychické rovině souvisejí s láskou, jejím přijímáním i dáváním, se strachem a citovými problémy.
+ Pět bederních (L1 – L5) - jsou zatížené vahou horní poloviny těla, nesou tíhu hrudního koše, rukou a hlavy. Bederní páteř bývá nejproblémovější oblastí, psychicky souvisí se životem obecně, s jeho tíhou.  Nesou celé naše tělo i psychiku. Zároveň bederní páteři ulevují v zátěži břišní svaly a tak všechno, co máme v břiše, má vliv i na bederní obratle, včetně trávení, močového měchýře a sexuality.
+ Pět křížových (S1 – S5) - srůstají v kost křížovou, jež je součástí pánve. Ta nese většinu tíhy našeho těla a psychicky s ní souvisí otázka, jak máme vše unést.
+ Kostrč (4 - 5 srostlých obratlů) - díky tvaru a připojení chrupavkou ke kosti křížové sedíme. Zároveň nám připomíná kořeny a to, odkud pocházíme.
Blokády v oblasti přechodu krční a hrudní páteře jsou zdrojem srdečních a oběhových potíží. K nemocem slinivky, žaludku, dvanácterníku, jater i žlučníku mají vztah funkční poruchy ve střední a dolní části páteře.


Fyzické a psychické propojení jednotlivých obratlů páteře


C1 – bolesti hlavy, kosti obličeje, vysoký tlak, mozek, vnitřní a střední ucho, ztráta paměti, závratě (strach, zmatek, svéhlavost, pocit - nejsem dost dobrý, neschopnost přijímat energii).
C2 – zrakové a sluchové nervy, dutiny, jazyk, čelo, omdlévání, alergie (odmítání moudrosti, nerozhodnost, popírání existence duchovna).
C3 – trojklanný nerv, zuby, tváře, ušní boltce, tinitus, akné, ekzém (nerozhodnost, pocit provinění, mučednictví, větší zátěž – více úkolů než unesu).
C4 – nos, rty, ústa, rýma, nosní mandle, ztráta sluchu (provinilost, potlačované slzy, potlačovaná zlost, zahořklost).
C5 – hlasivky, chrapot, krční žlázy, hrtan (strach z posměchu a ponížení, neschopnost vyjádřit se, přetěžování organismu).
C6 – svaly krku, ztuhlý krk, ramena, bolesti paží, suchý kašel, mandle (nadměrná zátěž, nepružnost myšlení, rozhodování za druhé).
C7 – ramena, štítná žláza, lokty, deprese (zlost, bezmoc, neschopnost dotýkat se ostatních lidí).
Th1 – bolesti předloktí, zápěstí, prstů, tenisový loket, jícen, průdušnice (strach ze života, přílišná starostlivost, uzavírání se před životem).
Th2 – srdeční potíže, arytmie, potíže s hrudníkem (strach, smutek, necitlivost, křivda, neschopnost přijímat a dávat lásku).
Th3 – plíce, průdušky, pohrudnice, chřipka, zápal plic, bronchitida (neschopnost vlastního názoru, vnitřní zmatek, přehnaná skromnost).
Th4 – žlučník, žlučovody, postranní bolest hlavy (zahořklost, tvrdost k sobě a potřeba škodit ostatním).
Th5 – játra, solar plexus, horečky, nízký tlak, anemie, artritida, poruchy krvetvorby a krve (odmítání emocí, smutek, vztek).
Th6 – žaludek, jícen, pálení žáhy (zlost na život, potlačované negativní emoce, strach z budoucnosti).
Th7 – dvanácterník, slinivka, vředy, gastritida (odmítání radosti, dlouho ukládaná bolest).
Th8 – slezina, imunita (posedlost selháním, poraženecké postoje).
Th9 – nadledvinky, alergie, kopřivka, pocení (role oběti, obviňování ostatních, zklamání životem).
Th10 – ledviny, kornatění tepen, chronická únava (odmítání odpovědnosti, potíže se vztahy).
Th11 – ledviny, močovod, kožní potíže, ekzémy, akné (nízká sebedůvěra, strach ze vztahů).
Th12 – tenké střevo. Lymfatický systém, neplodnost, nadýmání, revmatismus (strach z lásky, neschopnost prožitku, závislost na rodičích, pocit - nemám právo žít).
L1 – tlusté střevo, třísla, průjem, zácpa, kýla (potřeba osamělosti, nejistota v lásce).
L2 – apendix, břicho, křečové žíly, acidóza (ustrašenost, bolesti z dětství bez možnosti úniku).
L3 – pohlavní orgány, menstruační obtíže, potraty, impotence, močový měchýř (nenávist k sobě, pocit viny, sexuální zneužití).
L4 – prostata, problémy s močením, sedací nerv, lumbágo (odmítání sexuality, finanční nejistota, strach z budoucnosti).
L5 – lýtka, holeně, chodidla, nateklé kotníky, chladné nohy, křeče v nohách (zlost, neschopnost přijímat radost, nejistota).
Křížová kost – pánev, hýždě, zkřivení páteře, ženské problémy, bolesti nohou (tvrdohlavá zlost, strach z osudu, ztráta síly).
Kostrč – konečník (svědění), hemoroidy, bolest při sezení (sebeobviňování, setrvávání ve starých bolestech).
(zem)

Sdílet tento článek

Přidat komentář