Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Jana B.
21.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v pořádku, rychle jednání 1*
Avatar Eva S.
14.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost dodani a komunikaceOK
Avatar Marie U.
11.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé dodání, spokojenost.
visa

I domácí masáží lze posílit imunitu

Kategorie : Zdraví

Masáž patří k nejstarším terapeutickým technikám na světě. Její kladné účinky znali už staří Egypťané, rovněž východní kultury v Číně a Indii, arabský svět a samozřejmě i antické Řecko a Řím. Když cítíte únavu po náročném dni, úřaduje stres, můžete mít večer záda ztuhlá a mohou vás i bolet. Možností, jak se alespoň na chvilku odpoutat od běžných starostí a ulevit tělu, je právě masáž, kterou si můžete udělat s partnerem navzájem.


Než se pustíte do masáže, měli byste vědět...


Nemusíte mít k dispozici zrovna profesionální masérské lehátko, tělo by však při masáži zad mělo být v rovné poloze. Dobře vám poslouží tvrdší válenda nebo podlaha a podložka na cvičení.
Nohy je třeba natáhnout a ruce dát podél těla, případně pod hlavu, kterou si položíte na jednu stranu. Po pár minutách masáže hlavu vždy přetočte na druhou stranu, abyste si zbytečně nenamáhali krční páteř. Během masírování zad by mělo být tělo dokonale uvolněné.


Postup masáže


Nejprve je nutné rozehřát tělo - stačí položit na záda nahřátý ručník. K masírování použijte masážní olej, který se ještě před masírováním doporučuje zahřát v dlaních. Základem celé masáže zad je, možná trochu překvapivě, masírování horní části hýždí. Problémy a bolesti zad mohou vznikat právě v této oblasti. Nacházejí se zde střední a malý sval hýžďový, které se zapojují do téměř všech pohybů a bývají zkrácené. Právě od nich je třeba záda masírovat. Nejpoužívanější technikou masírování je kroužení. Kroužky lze dělat celou pěstí či dlaní, případně všemi či jednotlivými prsty, zejména palci. Taková masáž zad je příjemná zejména v oblasti beder či podél páteře. Pro oblast beder je vhodná také metoda ležaté osmičky - dlaněmi či prsty malujete v této oblasti osmičku. Dále můžete zkusit techniku celoplošné masáže. Masér položí na bedra celé dlaně a dělá velké elipsy, přičemž postupuje nejprve po vnitřní straně zad od dolní části směrem ke krku a opět zpátky po vnější straně zad. Masáž zad můžete zkombinovat s masáží krční páteře či masáží šíje.


Jiné techniky masáže zad


Dalšími technikami jsou rolování a roztírání. Rolování spočívá v opření ukazováčku o kůži a následně jejím nahrnutí k ukazováčku. Takto se postupuje směrem zdola nahoru a na každé straně zad. Při roztírání si masér stoupne k masírovanému bokem, dlaně položí k páteři a střídavě jimi přejíždí směrem k okraji zad.
Součástí relaxace je i rytmus masáže. Postupujete-li od hýždí nahoru, tak tlačíte více, při cestě zpátky spíše hladíte. Po masáži masírovaného otřete ručníkem a podejte mu sklenici vody.
(zem)

Sdílet tento článek

Přidat komentář