Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Jana M.
02.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
perfektni a super mega rychle
Avatar Kateřina M.
01.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v naprostém pořádku
Avatar Kristina C.
22.03.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Jsou rychlí a cena odpovídá
Celkový názor:
Jsem 100% spokujená
visa

Hřejivá síla měsíčku

Kategorie : Zdraví

Měsíček lékařský - Calendula officinalis L. - má krásně žluto-oranžové květy a můžeme ho sbírat po celé léto. Ve svých sluníčkově zářivých květech ukrývá obrovskou léčivou sílu, proto by neměl chybět v žádné zahrádce. Všechny bylinky, které jsou úzce spjaty se Sluncem, mají pozitivní vliv na psychiku (v mytologii symbolizuje Slunce znovuzrození a nový počátek). Měsíček je hřejivá bylinka, která vyrovnává vlhkost v těle. Pro léčebné účely se sbírají celé a plně rozkvetlé květy za slunečního počasí, nejlépe kolem poledne. Sušit a skladovat měsíček je třeba v šeru, protože na světle ztrácí účinné složky.
Obsahuje éterické oleje, které jsou nejvíce koncentrované v květech, především sesquiterpeny, jež působí silně protizánětlivě a ničí choroboplodné zárodky za podpory flavonoidů, žlutých rostlinných barviv, karotenoidů, saponinů, hořčin, kumarinů a velkého množství slizů. Okvětní lístky Měsíčku slouží jako barvivo nahrazující šafrán (pouze barvou). Lze je přidat do salátů i do rýže. Čerstvá šťáva ze stonků, listů i květů pomáhá proti pihám a stařeckým skvrnám.


Kdy měsíček pomůže?


Má hojivé, antiseptické a protizánětlivé vlastnosti, od starověku se používá k zastavení krvácení, předchází vzniku infekci, pomáhá k rychlejšímu uzdravení rány a zahojení jizvy. Je vhodný pro všechna podráždění kůže, na drobné popáleniny, bodnutí hmyzem, modřiny, pupínky, hemoroidy, opruzeniny, akné, ekzémy, opary, pooperační jizvy, zjemňuje pleť a dodává jí pružnost. Je to velmi dobrá bylinka pro děti, protože je velmi účinná a zároveň vhodná pro citlivou kůži dítěte. Pomáhá regulovat menstruaci a snižuje bolest, používá se  při zduřelých lymfatických uzlinách, masáž měsíčkovým olejem je dobrým prostředkem k prevenci rakoviny prsu, stimuluje imunitní systém, snižuje horečku, působí povzbudivě na srdeční činnost.
Ve formě masti se užívá na pohmožděniny, popáleniny, omrzliny a pomalu se hojící rány, na křečové žíly, proleženiny, akné, ekzémy, lupénku, hemoroidy, při ječném zrnu, chronických zánětech pochvy, na bolestivé bradavky v době kojení, záněty prsů, popraskané paty nebo lokty.
V rámci vnitřního užití posiluje játra a podporuje tvorbu žluči, upravuje menstruační cyklus, stimuluje obranyschopnost při rakovině. Pomůže při potížích se žilami, záněty močového měchýře, zánětech pochvy. Pročišťuje organismus, podporuje krevní oběh.


RECEPTY


Měsíčková mast - hrst čerstvých květů měsíčku zalijeme 250 ml kvalitního mandlového nebo olivového oleje a ve vodní lázni necháme na mírném ohni dvě až čtyři hodiny macerovat (toto je rychlejší způsob). Případně lze nechat květy v oleji po dobu tří týdnů, každý den se sklenicí zatřepeme. Potom přecedíme a vmícháme 30 g rozpuštěného včelího vosku. Pořádně ve vodní lázni promícháme olej s voskem a lijeme do skleniček. V případě potřeby aplikujeme na postižená místa.
Měsíčková tinktura - hrst čerstvých měsíčkových květů zalijeme 0,5 l  kvalitní 40 %  vodkou a necháme tři týdny macerovat. Každý den láhví zatřepeme, poté přecedíme a můžeme ihned vyzkoušet. Tinktura získá žlutou barvu
Měsíčkové víno - už ve starověku znali lidé měsíčkové víno, užívali ho na podporu trávení. Jak si ho připravit? Květy měsíčku zalijeme kvalitním bílým vínem a necháme dva týdny louhovat. Každý den ale láhví zatřepeme, aby se uvolnily léčivé látky. Poté přecedíme a užíváme dvakrát denně štamprličku.
Eva Nechvílová
Bylinné a další přírodní prostředky najdete na www.spiritobchod.cz

Sdílet tento článek

Přidat komentář