Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Vratislav D.
18.04.2024
5.005.005.005.005.00
Výhody:
Šlo o inzerci
Celkový názor:
Rychlé, bezproblémové jednání
Avatar Jana M.
02.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
perfektni a super mega rychle
Avatar Kateřina M.
01.04.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v naprostém pořádku
visa

Duchové v Krupce

Kategorie : Tajemno

Na místě současného jezuitského areálu v Bohosudově se měl už před dávnými časy odehrát jeden ze zázraků, který napomohl věhlasu tohoto místa.Tehdy zde ovšem ještě nestálo nic z toho, co sem jezdí už po několik staletí obdivovat turisté a milovníci památek z celého světa. Příběh se odehrál v první třetině 15. století a začal tím, že jakási dívka tady žala trávu, když v tom se jí kolem ruky ovinula jedovatá zmije a vystrašené dívce hrozilo uštknutí. V pocitu hrůzy i bezprostředního ohrožení dívka vykřikla jméno Panny Marie. V okamžiku z blízké lípy vyšlehly zázračné paprsky dobra, které hada omámily, takže spadl z dívčiny ruky, aniž ji stačil uštknout.
Jak se zjistilo, v dutině stromu se nacházel mariánský obrázek, který tady údajně schovaly jeptišky prchající z kláštera ve Světci. Jednalo se o neklidnou dobu husitských válek, kdy též došlo k bitvě u nedalekého Ústí nad Labem. Svatý obrázek pak lidé přenesli do sousední Krupky, ale druhý den se znovu objevil na původním místě v lípě. To se opakovalo několikrát za sebou, až bylo nakonec rozhodnuto, že právě zde se postaví dřevěná kaple a v ní svatý obrázek zůstane. Kaple se pak stala jakýmsi základem pozdějšího kostela a posléze velkého jezuitského areálu světového věhlasu.

Strašidelná mše

Podle jiné pověsti se na hřbitově u kaple svatého Wolfganga v Horní Krupce zjevuje občas průvod duchů. Ti směřují do kaple na strašidelnou mši. V kapli je uložen smírčí kříž, starý nejméně 500 let, původně stojící poblíž vchodu do svatyně. Staré prameny uvádějí, že kdo se kříže dotkne, ten najde klid ve své duši.
Přízraky na zřícenině hradu
V areálu zříceniny hradu Krupka najdeme kamenný náhrobek Sabiny z Vřesovic s latinským nápisem "Generosa domina Sabina" (Urozená paní Sabina). Sabina byla dcerou Volfa z Vřesovic, který Krupku získal v roce 1547 do zástavy. Podle pověsti Sabina zemřela velmi mladá žalem pro rytíře, jehož moc milovala a kterého dal její otec zrádně zabít. Vždy, když od její smrti uplyne sto let, vydá se Sabina jako přízrak na cestu hradním areálem, bloudí mezi zříceninami, pláče a hledá svého milého.
Jiná pověst zase vypráví o přízraku zámecké paní, která tady po nocích se svými sloužícími počítá peníze. Pak vždy usedne do psího spřežení a odjíždí na další dva hrady, které v okolí kdysi vlastnila - Na Kyšperk a Doubravskou horu.

Libušin tanec

Nad Krupkou se zdvihá vrch zvaný Libušin tanec a čtvrť pod ním se dodnes nazývá Libušín. Podle pověsti se ve svém proroctví zmínila kněžna Libuše též o Krupce. Teď se tu za jasných měsíčních nocí zjevuje její duch a vysedává na zmíněném vrchu, obklopen tančícími přeludy víl.

Zakletí starci na Supí hoře

Hrad Kyšperk nad Unčínem, který dnes tvoří jednu ze čtvrtí Krupky, stojí na Supí hoře a kdysi dávno kolem něho vedla známá cesta z Čech do Saska. Jak vypráví pověst, jednou za sto let se tu objeví šest zakletých starců, čekajících na své vysvobození. V té době se také zřícenina hradu zaskví v plné nádheře. Kdo sem zabloudí právě v tuto dobu, může se nechat pohostit, ale nesmí zapomenout poděkovat starým obřadným způsobem. To se zatím ale nikdy nestalo, a tak se starci pokaždé promění v černé supy, odletí do noci a hrad získá opět podobu zchátralé ruiny.

Krásná Běla na Kyšperku

Za bouřlivých nocí by se měl každý zřícenině hradu Kyšperk vyhnout na sto honů. V takovém čase se totiž po okolních lesích prochází se svým nebezpečným černým psem jako divoká lovkyně krásná víla Běla. Ve skutečnosti se však nejedná o milou mladou dívku, ale o zlou čarodějnici, která lidem škodí a snaží se je uštvat k smrti.
(pak)

ochranné amulety a další ezoterické pomůcky najdete na. www.spiritobchod.cz

Sdílet tento článek

Související příspěvky

Přidat komentář