Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Jana B.
21.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v pořádku, rychle jednání 1*
Avatar Eva S.
14.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost dodani a komunikaceOK
Avatar Marie U.
11.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé dodání, spokojenost.
visa

Bylinkám inkvizitoři nevěřili

Kategorie : Tajemno , Zdraví

Dávné bylinkářky sice znalostmi léčení rozličných neduhů oplývaly, ale mohly mít i smůlu. Jestliže probíhal v okolí nějaký čarodějnický proces, byly první, na které se inkvizitoři zaměřili. Lidská vděčnost uzdravených v tomto případě neznala mezí. Jenže nevzpomeňte si, kdo vám namíchal uzdravující lektvar, když vám holeně drtí španělská bota či palce palečnice? O natahování na skřipec nemluvě.


Durman byl součástí nápojů lásky


Botanika zná celou řadu rostlin, kterým se přisuzuje magický účinek. Takový oměj prý vyvolává pocit létání. A k pověstnému sabatu, na který se údajně odlétalo na koštěti, nemá lidská fantazie daleko. Vesnickou bylinářku vyhledávaly ženy v nesnázích. Mohlo jít o nechtěné těhotenství, nemoc, ale také například o to, jak přilákat objekt jejich touhy, popřípadě odlákat jej od jiné ženy. V případě úpěnlivých proseb mohla vědma - žena, o které se věřilo, že má nadpřirozené schopnosti, nabídnout durman obecný. Říkalo se mu také panenská okurka, vlčí jablko, ježkova palice nebo čertova buřina. Věřilo se, že je nedílnou součástí nápoje lásky. A je dokázáno, že požití durmanu stupňuje sexuální pud. Byl-li objekt pomocí nápoje lapen a tento pud náležitě vybičován, mohla mít žena jiný problém. Jak jej naopak oslabit? Neboť existovalo nebezpečí, že se manžel nebo milenec vydá za sokyní. K tomuto účelu prý posloužil leknín bílý. Ten naopak touhu tlumí, působí totiž jako sedativum.
Každá žena mohla nechtěně otěhotnět. Pak opět přišla ke slovu bylinkářka, která svařila jalovec, celer, fenykl, mátu, libeček a petržel. Směs vylepšila vínem a dala ženě vypít.


Mandragora sloužila jako anestetikum


Inkvizitoři vyslýchali nešťastné kořenářky, zajímalo je jaké prostředky používaly k cestám na pověstné sabaty. Z výslechů obviněných se pak dozvídáme, že nikdy nezapomněly čarodějnou mast, jejíž součástí byl opět durman obecný a blín černý. Jejich výrazné analgetické účinky znali již staří Babylóňané a Keltové.
A tajemná mandragora? Je královnou magických rostlin. Staří Egypťané ji používali již v druhém tisíciletí před naším letopočtem, je pověstná svými afrodiziakálními účinky, snižuje horečku a dříve se využívala hlavně jako anestetikum při amputacích.
(elk)

Sdílet tento článek

Přidat komentář