Naše recenze z nákupního portálu

Avatar Jana B.
21.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Vše v pořádku, rychle jednání 1*
Avatar Eva S.
14.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlost dodani a komunikaceOK
Avatar Marie U.
11.03.2024
5.005.005.005.005.00
Celkový názor:
Rychlé dodání, spokojenost.
visa

Bylina z písku a kamení

Kategorie : Zdraví

Naše babičky a prababičky si dovedly poradit v mnoha ohledech samy. Dobře věděly, že člověk ještě nevymyslel nic lepšího než příroda. Připomeňme si například léčivý plevel, který je snadno dostupný, najdeme ho takřka kdekoli, protože není náročný na půdní podmínky, a doslova bují z kamení a písku. Jde o řebříček obecný (Achillea millefolium). Latinské jméno Achillea dostala bylina po mýtickém řeckém hrdinovi, který ji používal k ošetřování raněných vojáků před branami dobývané Tróje. Bylinu do povědomí evropských učenců „zapsal“ řecký lékař Dioscorides ve svém pětidílném lékopisu O bylinném lékařství, který byl používán jako odborná encyklopedie přes 1 500 let! České pojmenování získala rostlinka podle tvaru lístků, které připomínají starý žebřík s jedním středovým ráhnem. V lidovém názvosloví se řebříčku také říká husí jazýček, myší ocásek, ovčí žebro a podobně.


Tráva na krvácení


Jeho léčivé schopnosti jsou široké. Zastavuje krvácení, proto byl dlouhá staletí využíván k hojení ran, při silné menstruaci, na krvácení z nosu, při krvavé moči, stolici i hemoroidech. Ve středověku mu říkali „tráva na krvácení“. Nálev či odvar z řebříčku podporuje krevní oběh, má dezinfekční a antiseptické účinky, s jeho pomocí se léčily záněty, vředy, popáleniny, ale aplikoval se též v případě uštknutí hadem. Starověcí lékaři věděli, že tlumí i horečku, tiší kašel, pomáhá na nespavost a na bolesti zubů nebo kloubů. V této bylince je spousta mědi. Při nedostatku tohoto minerálu chybí červeným krvinkám hemoglobin, což narušuje imunitu a způsobuje únavu, bolesti hlavy, podráždění. Dále má řebříček geniální účinky na zánětlivé akné, čistí mastnou a problematickou pleť. Řebříčkový nálev posiluje vlasy, zbavuje je lupů a prokrvuje pokožku. Čistí játra, posiluje imunitu a psychické zdraví. Výborně působí na trávicí systém. V Alpách je součástí směsi koření, ze kterého se připravují čaje, žaludeční likéry.


Řebříček v magii


Číňané ze složitých listů řebříčku četli budoucnost (Kniha proměn - I-ťing), Indové bylinu používali při léčebných ájurvédských rituálech, indiánští šamani ji měli k ochraně a léčbě. V Evropě ale sloužila i k přivolání lásky, rodiny a přátel. Bylinka v klopě, v kapse nebo v kabelce ochraňuje, přitahuje pozornost a dodává kuráž. Středověcí exorcisté přidávali řebříček do směsi bylin určené k vymítání démonů z lidí, předmětů i prostoru.


Jakou má bylina symboliku?


Rituály s jeho složitými lístky přinášely toto poselství: „Cesta po žebříku poznání je dlouhá. Snaž se jít nahoru, ale nikdy při tom nezapomínej na svou rodinu a vždy stoupej vzhůru i se svým partnerem.“  Řebříček roste a bují na místech, kde se citlivějším rostlinám nedaří. Je silný a odolný, má velmi pevný stonek, který není snadné utrhnout. Disponuje proto silami, které pomáhají slabým, lidem žijícím pod tlakem, v omezení, s dominantními příbuznými či partnerem, v častém stresu a vypětí. Symbolika členitých listů naznačuje, že bylina je k dispozici také dalšímu okruhu uživatelů. Listy rostlina dýchá, což upozorňuje na živel vzduchu, jemuž odpovídá patronát Merkuru – planety  komunikace a myšlení. Řebříček tak lze doporučit jedincům se širokým spektrem zájmů a rozmanitým myšlením. Vzhledem k tomu, jak příznivě působí na psychiku, je vhodný pro osoby přecitlivělé, empatické, které bojují s emocemi, reagují vzrušivě na nejrůznější podněty. Příznivě působí na jedince s narušeným sebevědomím a integritou, s psychickými a tělesnými traumaty, kteří si je kompenzují agresivitou nebo ambicemi. Astrologickým vládcem byliny je planeta Venuše, řebříček je tedy ideální pro zrozence znamení Býk a Váhy. Jeho podstata odpovídá ženskému živlu, pomáhá tedy i zrozencům Raka, Štíra a Ryb.
Jana Zapletalová

Sdílet tento článek

Přidat komentář