Prevence tlustého střeva

Většinou nebolí, a tak ji pacienti objevují příliš pozdě. Rakovina tlustého střeva je podle Světové zdravotnické organizace třetí nejrozšířenější smrtelnou chorobou hned za karcinomem plic a rakovině prsu. Tomuto onemocnění se dá předcházet správným životním stylem a pravidelnými kontrolami. Jednou z příčin onemocnění touto závažnou chorobu mohou být vedle genetické dispozice a věku nad čtyřicet pět let kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nedostatek pohybu, dlouhodobý stres, v jídelníčku velké množství živočišných tuků, málo vitaminů.

Co radí lékaři? Alfou a omegou v prevenci je zdravá výživa. Strava bohatá na vlákninu, s malým množstvím živočišných tuků. Odborníci doporučují upřednostňovat drůbeží maso a ryby, jíst hodně ovoce a zeleniny, dávat přednost celozrnným výrobkům.

Které z potravin mají prokazatelně preventivní účinek? Před rakovinotvornými látkami chrání buňky například zelí a jemu příbuzné plodiny. V jídelníčku by se měla co nejčastěji objevovat brokolice, růžičková kapusta. Ideální je konzumovat je syrové ve formě salátu nebo upravovat tepelně co nejšetrněji. Hodnotnou rostlinnou ochranu před zhoubným bujením lze najít v rajčatech. Obsahují karotenoid lykopen, který svůj blahodárný účinek pro zdraví rozvine zejména působením tepla. Na talíři nesmíme opomínat citrony, pomeranče a další citrusové plody bohaté na vitamin C. Rakovinu brzdí i bobulové ovoce, jako například rakytník, borůvky, ostružiny, černý rybíz, jahody. Nejzdravější jsou čerstvé, ale dobrou alternativou je také mražené ovoce. Hodnotné sloučeniny s protirakovinnými účinky mají bezesporu cibule a česnek. Nejlépe působí, když je přidáme čerstvé do zeleninových salátů. Významným bojovníkem proti rakovině je zelený čaj. Už tři šálky zeleného čaje denně působí podle celé řady vědeckých studií preventivně proti vzniku rakoviny.